En el Ioga tots els components de la persona (zones corporals, emocions, sensibilitat, voluntat, intel·ligència…) entren en joc.

Quatre bases sobre les que posem especial atenció:

Estructures musculars i el Ioga. Ioga i estrés

Les activitats mentals, emocionals, els sentiments… , queden reflectides en les actituts musculars, les posicions i els gestos.

El cos és receptor del nostre sistema nerviós i per tant de la nostra actitud.

Quan un estat de tensió es produeix amb freqüència, s’acostuma a instal·lar en alguna part del cos provocant un excés de to muscular implicant tant les cadenes musculars associades com també les seves articulacions. Per això veurem que la part “estructural” del Ioga, (com a treball psicofísic que és) agrupa gran part dels seus exercicis, (Asanas i Karanas) des del punt de vista de la seva actuació principalment sobre la columna vertebral, per l’importància que te, tant com a eix estructural del cos com també pel vincle que manté amb el sistema nerviós i orgànic (digestió, evacuació…).

Altres exercicis incideixen sobre el sistema endocrí ajuntant-nos fins i tot a influir en les hormones de l’estrès estimulant la resposta de la relaxació.

Respiració

Moltes persones respiren inadequadament omplint mínimament els pulmons consumint molta energia i aportant un benefici mínim al organisme. El simple fet de prestar atenció a la respiració ens ajuda a augmentar la capacitat respiratòria, el que ens comporta una oxigenació més adequada i una tonificació dels òrgans vitals.

Quan controlem la respiració per aconseguir relaxar-nos, això ens ajuda a rebaixar els trastorns produïts per l’estrès, la tensió arterial alta, equilibra el sistema nerviós, facilita la conservació de funcions cognitives com el pensament, memòria, capacitat per resoldre problemes, comprensió, atenció, concentració, percepció, raonament…

En el Ioga el treball de la respiració (Pranayama) ens pot proporcionar efectes puntuals: estimulants (en persones decaigudes), moderadors i relaxants.

Te com a missió calmar la ment i donar un efecte estabilitzador i servir de base per treballs d’interiorització i concentració activa que ens portarà la ment cap a un estat de calma.

Tot i sent en aquest cas la respiració l’“eina” utilitzada, també ens proporcionarà un benefici directe sobre ella mateixa i certes patologies respiratòries.

Relaxació

Sens dubte l’activitat en que vivim ens porta sovint a sobrepassar els nostres ritmes biològics. La relaxació utilitzada com a pràctica terapèutica pels innumerables beneficis que aporta, és un mitjà natural d’establir harmonia física i psíquica.

Un estat particular en que les funcions vitals s’alenteixen, el sistema muscular baixa a una mínima tonicitat, l’activitat cerebral es redueix i la ment s’estabilitza mantenint un grau de consciència, permetent un notable descans i una ràpida recuperació d’energies que, en relació a l’hora en que es practiqui, permetrà una millor actitud en les tasques quotidianes i un millor descans i qualitat de son.

Meditació i Interiorització

La Meditació és una clau per obrir la porta a la serenitat i a l’equilibri, un viatge cap a la comprensió d’un mateix i una ajuda per aprendre a canalitzar l’energia activant els recursos mentals i psicològics.

La Meditació integra el món interior de la persona, l’enforteix i li facilita una actitud de resistència i poder, un trobar-se amb sí mateix conduïnt-nos cap a una actitud més positiva.

Ens ajuda a reduir complexes, inhibicions, conflictes i contradiccions amb un mateix. Aplicant a la sessió de Ioga la part corporal (Asanas) juntament amb la part respiratòria (Pranayama), ens proporciona un estat de disponibilitat adient que la facilita.

Concerta’ns una entrevista per informar-te personalment.