IOGA: ASPECTES PSICOLOGICS. El Llenguatge del cos.

El Llenguatge del cos.

Quan parlem de l’aspecte corporal del Ioga, immediatament pensem en Asana, paraula que prové del Sànscrit i es tradueix com a “postura corporal”.

En la practica de l’Asana, tota l’atenció es situa en la pròpia observació de l’experiència interna i sensacions corporals que ens ajuda a dirigir els sentits cap a una sola direcció dissuadint-los de l’exterior.

La concentració, implícita en l’observació corporal, ens permet habitar en la pròpia vivència situant-nos en el present.

La consciencia corporal es un dels mecanismes terapèutics fonamentals de les anomenades teràpies psicològiques de  tercera generació.

Alexander Lowen amb col·laboració de John Pierrakos, ens inicien en el camí de l’anomenada Teràpia Psicocorporal, la qual ens ha  portat en l’actualitat  a entendre que el nostre cos, el major depositari del nostre inconscient, somatitza les vivències, traumes o dificultats que haguem pogut tenir, contenint el cos mes informació que la que ens brinda el nostre conscient. L’estat conscient i la serenor que ens proporciona l’Asana ens facilita el  progressiu desenvolupament de les nostres qualitats.

L’atenció enfocada en el cos ens ofereix un munt d’experiències, les sensacions físiques fan ressonar les emocions cap a un estat que pot ser o no de plaer, posant-nos cara a cara front les emocions bàsiques com la por, la inseguretat, la tristesa o la ràbia, que davant d’una plena consciencia i actitud imparcial, ens permet encaminar-les cap a la confiança, alegria i fortalesa interior, contribuint a fomentar valors oblidats en l’època que vivim.

La consciencia corporal mitjançant la practica d’Asana, ens apropa a descobrir el que realment som mes enllà del que creiem ser arrel del que manifestem: sensacions, emocions, pensaments..

Posat a la practica,  l’Asana es molt més que una postura física, la seva vivència ens porta cap a un estat d’introspecció sobre el propi cos. Per que els seus efectes siguin realment rellevants cal tenir present principis basics: precisió (correcció), durada (no mes estona de la convenient), actitud (activar aquelles zones corporals que son necessàries, relaxant  a la vegada aquelles que no ho son per la seva execució).

Actitud Psíquica i Comunicació Corporal en l’Asana:

Entenem “actitud” no únicament com una forma de comportament, sinó també com un gest o posició corporal que reflexa intenció o estat d’ànim.

El cos ens parla, es comunica,  fins i tot ens instrueix. Qui es sent emocional i vivencialment lliure també es nota corporalment lleuger. Una persona depressiva diu més amb el seu cos que amb les seves paraules. La tendència posicional esta implícita amb la nostra actitud i aquesta, es una “via de dues direccions”.

La practica de certs Asanas ens portaran a estats o actituds completament diferenciades.

Un Asana d’obertura ofereix l’alliberament d’una de les zones que considerem com a mes sensible vinculades amb les nostres emocions i associades amb la reflexió, la voluntat… Sent de efectes estimulants, ens permet abordar els espais cap a la confiança, aportant alegria i vigor,  contribuint al desenvolupament de la valentia i coratge.

Mentre que un Asana de tancament és d’efectes moderadors. Ens convida al recolliment aportant descans i predisposant-nos, tal com succeeix amb las invertides, a estats d’introspecció i Meditació.

Ioga, la seva pràctica ens porta a establir una comunicació amb el propi cos, conèixer  el seu funcionament físic i psíquic, aprendre des de la consciencia corporal el coneixement de nosaltres mateixos. Ens ajuda a fer créixer de forma natural  valors com l’empatia, alegria, equanimitat i comprensió.

Nuestro Centro

Santiago Rusiñol, 14. 08911 Badalona

E-mail

info@iogabadalona.com

Telèfon

93 389 52 48

Utilitzem cookies per assegurar que donem la millor experiència a l'usuari al nostre web. Si segueixes utilitzant aquest lloc assumirem que estàs d'acord. política de privacitat

ACEPTAR
Aviso de cookies